Baardmos / Usnea
Weerstandsverhogend, antibacteriële werking, eetlustbevorderend
Baardmos is een korstmossoort die zich vast hecht aan een tak en lijkt op een lange gevlochten baard. Korstmossen zijn een symbiose van een alg en een schimmel. De kleur van baardmos kan variëren van geelachtig tot groen tot grijs en alle tinten daar tussen in.
Baardmos heeft geneeskrachtige eigenschappen en bevat een natuurlijk antibioticum (usninezuur). Het is werkzaam tegen vele ziekmakende bacteriën en gaat ook candida albicans (schimmelinfectie) tegen. Vroeger werd Baardmos als een soort natuurlijk ontsmettend gaasje over een wond gelegd. Tegenwoordig wordt het voornamelijk aangewend bij ademhalingsinfecties c.q. mond en keelinfecties, urinewegontstekingen en darmontstekingen. Verder wordt door het gebruik van Baardmos het natuurlijke afweersysteem gunstig beïnvloedt en verhoogt dit middel het imuumsysteem.
De antibacteriële werking komt van pas voor de maag en darmen. Het darmslijmvlies wordt goed ontsmet door baardmos. Daarbij komt het feit dat baardmos nauwelijks wordt opgenomen in het bloed waardoor het een extra lange, ontsmettende werking in de darmen blijft houden. Al met al is baardmos een verzachtend middel voor de darmslijmvliezen.
Het wordt verwerkt in antibiotische zalven, deodorants en geneeskrachtige kruidentincturen.
Toepassing
In de duivensport wordt Baardmos/Usninezuur vooral gebruikt ter bescherming van de slijmvliezen van de luchtwegen en een besmetting met het geel (trichomonaden). Dat het daarnaast ook een ontsmettende werking in de darmen heeft, maakt het een extra interessant middel voor de duivensport. Luchtweginfecties, geelbesmetting en darminfecties zijn immers de belangrijkste problemen bij onze duiven!
Er zijn tincturen in de handel die gemaakt zijn van gedroogd mos. 20 druppels van zo’n tinctuur in een waterbak gedurende 3 dagen is de meest gebruikte toepassing. Daarnaast zijn er diverse fabrikanten van voedingssupplementen voor duiven die producten in de handel brengen waarin Baardmos/Usninezuur is verwerkt. Gebruik dan uiteraard de dosis die wordt voorgeschreven op de verpakking.
Hieronder een tweetal websites met interessante info over Baardmos/Usnea