De-Duivencoach.nl
Nico van Veen

Natuurlijk gezond

Om dieren gezonder te houden is het gebruik van natuurlijke middelen niet nieuw. Sinds mensenheugenis is bekend dat er planten zijn met een geneeskrachtige werking. Uit allerlei onderzoek blijkt dat diverse planten van nature antibacteriële eigenschappen bevatten. De plant maakt deze stoffen zelf aan als reactie op schadelijke schimmels of bacteriën. Men spreekt van ‘natuurlijke antibiotica’ die de groei van schadelijke bacteriën afremmen, zodat deze niet gaan overheersen en het dier ziek maken.

Binnen de veeteelt en intensieve pluimveehouderij wordt steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke middelen als alternatief voor antibiotica. Hoewel deze ‘natuurlijke antibiotica’  de gangbare antibiotica niet geheel zal kunnen vervangen zal het gebruik hiervan de weerstand van de desbetreffende dieren verhogen, zodat inzet van antibiotica minder vaak nodig zal zijn.
Ook in de duivensport waarin het gebruik van antibiotica jarenlang de gewoonste zaak van de wereld was, gaan steeds meer stemmen op om meer gebruik te maken van natuurlijke middelen om de duiven gezond te houden.
Daarom heb ik de meest gebruikte ‘natuurlijke antibiotica’ op een rijtje gezet en een beknopte beschrijving van de plant, het kruid of de stof en zijn toepasbaarheid gegeven.  Ook plaats ik enkele links naar een uitgebreidere beschrijving van de desbetreffende plant/kruid of stof.

De meest gebruikte “natuurlijke antibiotica” zijn: Knoflook (Allicine), Appelazijn, Baardmos (Usnea), Bijenwas/Propoplis, Colloïdaal Zilver, Echinacea (Rode Zonnehoed), Flavonoïden, Gember, Groene Thee, Kaneel, Kurkuma (Geelwortel), Oregano, Paardenbloem, Salie, Spirulina, Siberische Ginseng en Thijm.