De-Duivencoach.nl
Nico van Veen

Appelazijn

Bevordering van de spijsvertering, ontgiftend, antiseptische werking (reinigend)

Appelazijn wordt gemaakt uit appels. Deze worden geperst totdat er sap ontstaat. Aan het sap worden bacteriën en gist toegevoegd om een fermentatieproces te starten. Zo worden de suikers omgezet in alcohol. Bij een tweede fermentatieproces wordt het alcohol omgezet in azijn waarmee het uiteindelijke product, dus appelazijn, ontstaat.

Uit onderzoek waarbij Appelazijn verdampt is blijkt dat Appelazijn o.a. twintig belangrijke mineralen en spoorelementen bevat plus azijnzuur, propionzuur, melkzuur, citroenzuur, pectine en kaliumcarbonaat. De voor de duif belangrijkste stoffen in Appelazijn zijn kalium, natrium, calcium, mangaan, fosfor, chloor, zwavel, koper, ijzer silicium en fluor, alsmede vitamine A, E, C, B1, B2, B6, pro-vitamine betacaroteen en vitamine P. Een zeer belangrijke in dit lijstje is Kalium. Het regelt de vochthuishouding in de lichaamscellen als tegenspeler van natrium en het onttrekt ook water aan de cellen. Zodoende is het van wezenlijk belang voor de algehele ontgiftiging van het lichaam. Bij een tekort aan kalium in de cellen kunnen deze zich zodanig volzuigen met water dat ze kunnen barsten of afsterven, wat tot weefselbeschadiging leidt, met als gevolgen: slappe gerimpelde huid en zwakke spieren. Hetgeen een negatieve werking kan hebben op de hartspier en de spanning van de bloedvaten. Ook de zenuw- en de hersenactiviteit is afhankelijk van kalium. Een tekort brengt mee: uitputting, geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, geheugenproblemen, gebrek aan eetlust, hartfunctiestoornissen en andere. (De Duif, 2001)

Toepassing
In de duivensport wordt appelazijn vooral gebruikt om de duif te ondersteunen bij het voorkomen van het geel (besmetting met trichomonaden). Appelazijn is uitermate geschikt om de kwaliteit van de slijmvliezen te bevorderen en dat is nu net het grote wapen van de duif. Slijmvliezen bekleden als voortzetting van de uitwendige huid een inwendige holte of een kanaal van het lichaam die de oppervlakte ervan vochtig houden. Dus let op! Trichomoniase kan niet met appelazijn genezen worden! Het is geen kuur, het kan echter wel helpen om te ondersteunen bij het voorkomen van geel.

De meest gebruikte dosering met zichtbaar effect is 5ml appelazijn op een liter water en dit gedurende een week. Het wordt door de meeste dierenartsen afgeraden om dit midden in het vliegseizoen te doen. Ook zijn er liefhebbers die aangeven dat ze meer last van coli kregen in periodes dat ze veel appelazijn gaven.

Hieronder een aantal websites met interessante info over appelazijn.

http://appelazijn.info/
http://www.appelazijn.eu/appelazijn/over-appelazijn/
http://www.pipa.be/nl/newsandarticles/pigeonandloft/appelazijn-nut-hoe-aanmaken