Het Kweekhok

Hoewel ik zelf geen ruimte heb voor duiven bij huis, heb ik vanaf 2008 regelmatig duiven aangeschaft en ondergebracht bij een aantal duivenvrienden. In eerste instantie voornamelijk bij Bram Wassenaar in Minnertsga. Gaandeweg werd het aantal liefhebbers uitgebreid waar ik duiven plaatste. Ook werd er met steeds meer liefhebbers samen gekweekt. De jongen van deze duiven worden deels getest op éénhoksraces en deels bij door mij gecoachte liefhebbers. Mijn belangrijkste doel met deze duiven is om de liefhebbers die mijn hulp inschakelen voor een redelijke prijs aan goed basismateriaal te kunnen helpen. Klanten van de-duivencoach.nl hebben dan ook voorrang bij de verkoop van duiven.

In 2018 en 2019 heb ik samen met Rob Noordegraaf een gezamenlijk kweekhok gehad. De basis daarvan bestond uit de duiven die ik al bezat, aangevuld met duiven die door Rob en mijzelf gedurende die periode zijn aangeschaft en gekweekt. Vanaf 2019 werd dan ook iets meer dan daarvoor, de focus gelegd op verkoop van jonge duiven. Inmiddels heeft Rob helaas de duivensport vaarwel gezegd en zitten mijn kwekers weer verspreid over een tiental hokken.

Vanaf 2021 wordt samen gekweekt met René Dalmolen in Vlagtwedde met wie vanaf 2022 ook samen in combinatie zal worden deelgenomen aan de wedvuchten.

 

De Oude Piter 167 werd door mij aangeschaft na het overlijden van Piter Beerda op 5 jarige leeftijd. Gelukkig bleef hij nog lang vitaal en zorgde hij tot op 13 jarige leeftijd nog voor nageslacht. Hij is vader, grootvader en overgrootvader van tientallen goede tot zeer goede vliegers. 

 

Piter Beerda

De oude Tournierstam van wijlen Piter Beerda staat aan de basis van vele kampioenenkolonies waarvan de bekendste die van Jelle Jellema en Arie Dijkstra zijn. De kwaliteit van de stam van Piter is zwaar onderschat. Toen hij in 2011 overleed brachten zijn duiven dan ook maar een fractie op van de werkelijke waarde. Dankzij liefhebbers als Jellema en Arie Dijkstra, maar bijvoorbeeld ook Wim Wittebol is de grote waarde van de Beerda duiven echter wel in de hele duivenwereld bekend. De Beerda’s zijn vooral geliefd vanwege hun grote natuurlijke weerstand. Treffender als Wiebren van Stralen de totstandkoming van deze kwaliteit omschreef in de verkooplijst na het overlijden van Piter, kan ik het niet beschrijven;  “Beenharde selectie was het gereedschap waarmee hij zijn eigen duivensoort boetseerde. Daar hoorde goed voer, grit en schoon water absoluut bij, maar voor veel andere zaken was geen plaats. Duiven die niet uit zichzelf gezond konden blijven, leefden niet lang. Een geelkuur noemde hij een van de grootste misverstanden in de sport, in Ter Idzard was het niet nodig ook. Eerste prijzen kun je alleen winnen met duiven die in staat zijn om thuis te komen, aldus Piter en dat was ook de reden dat de duiven nooit opgeleerd werden. Jongen die je moest leren drinken waren dommeriken, duiven die ergens aanvlogen moesten daar dan maar blijven. En uiteindelijk draaide het maar om één ding, duiven die slim genoeg waren om vroeg thuis te komen, de enige garantie om overeind te blijven bij Piter.” En het is deze grote natuurlijke gezondheid die er voor zorgt dat de Beerda duiven op bijna elk hok passen.

 

De Bulgarian Pride is een dochter van de Piter 167 met een dochter van de Cindy van de combinatie Boonen uit Hierden. De Cindy was o.a. 8e nationaal kampioen allround (TBOTB) en vloog 1e en kopprijzen van 100 tot bijna 1000 km in groot verband. Bulgarian Pride kreeg haar naam nadat kinderen van haar op de OLR Kalimanci zeer goed presteerden. Ook op andere OLR presteerden kinderen van haar zeer goed zoals op OLR Krakus in Polen.

 

De duiven

Bij mijn keuze om duiven aan te schaffen was de grote natuurlijke gezondheid van de Beerda duiven voor mij doorslaggevend. Ik wilde immers dat de door mij verkochte duiven zouden gaan presteren bij anderen en zich dus ook gemakkelijk op hokken zouden aanpassen waar de verzorging wat minder punctueel is. Een andere kwaliteit van deze duiven is dat ze prijs vliegen van 100 - 1000 km bij alle weersomstandigheden. Deze beide eigenschappen maken de Beerda’s ook zeer geschikt voor de (wat zwaardere) éénhoksraces. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Zo hebben Arie Dijkstra en liefhebbers die duiven van hem hebben, topprestaties geleverd op OLR’s in Zuid Afrika, Portugal, Spanje, Roemenië, Bulgarije en Duitsland, waarbij grote geldprijzen en auto’s zijn gewonnen. Zelf kan ik ook terugkijken op mooie prestaties behaald op OLR’s in Bulgarije, Moldavië en Polen. Zo hadden Bram Wassenaar en ik op de eindrace in Kalimanci (Bulgarije) in 2014 de vier beste Nederlandse duiven. En samen met Jack Brouwer werd in 2016 de autovlucht gewonnen op de OLR Costa Del Sol. Een andere liefhebber die ook goed presteert op éénhoksraces met nazaten van de Beerda's is Anton van Oort uit Geffen. Deze won o.a. in Thailand en op Tenerife een race met duiven die een groot percentage Beerda bloed voeren via Jac Gerbens.

De kweekduiven zijn voor 90 % nazaten van de oude Tournierstam van Piter Beerda. Op de eerste plaats zijn dat nazaten van alle belangrijke stamduiven van Piter zoals de Asduif 182, de Ruffec, de 90 en de Late van 88 (822). Deze zijn door mij rechtstreeks aangeschaft bij Piter zelf en op diens veiling na zijn overlijden. Verder werden er duiven gehaald bij liefhebbers met Beerda's op de hokken zoals Jac Gerbens, Wiebren van Stralen, Sijmen Luinenburg, Jan Kastelein en Pieter en Andries Eekhof. Ook werd er samen gekweekt met Willem Beerda, de broer van Piter die in het jaar van Piters overlijden diens duiven verzorgde en met een ronde jongen van Piter zelf een herstart maakte. Daarnaast kwamen via diverse liefhebbers duiven van Arie Dijkstra, Jelle Jellema en Wim Wittebol het kweekhok versterken. Uiteraard allen nazaten van de Beerda’s. Van Jellema betreft het vooral nazaten van de Saffier, Orion en hun moeder de 02 die voor driekwart een Beerda was, alsmede van het Fondkoppel dat voor het grootste deel Beerda bloed voert. De Arie Dijkstra duiven stammen allen af van zijn beroemde kweekkoppel Leonardo x Tinkelbel.

 

De 835 Heide werd aangeschaft bij Klaas Heide in Staphorst vanwege zijn Beerda afkomst. Zijn vader was de Gijzendoffer, een kleinzoon van de Late van 88 (822) van Piter Beerda. De Gijzendoffer was o.a. vader van de 11e nat. Morlincourt. De moeder van de 835 was een duivin van Comb. Poelman die van drie kanten het bloed voerde van de wereldberoemde Black Power. De 835 Heide is vader en grootvader van diverse goede vliegers waaronder de 14-644 die een 3e vloog op een HotSpot in Kalimanci en ook 5e asduif werd. Deze 444 is inmiddels de stamvader bij een Turkse liefhebber die hem op de veiling kocht. 

 

De Beerda duiven zijn aangevuld met Theelens uit de lijnen van de Vale Marathon en Wanroy uit de Spinlijn via Everhard van Pijkeren, alsmede duiven uit de geelogerlijn van Hans de Zwart. Duiven uit die lijnen pakken goed op de Beerda's. Dat wist ook Piter Beerda zelf die o.a. een 1e NPO Etampes won met een geeloger via Hans de Zwart.  De belangrijkste kweker uit die geelogerlijn van Hans de Zwart was “Wassie 3”. Deze door Bram Wassenaar gekweekte doffer van 2009 met een oude ring van 2008 was een zeer goede kweker wiens kinderen en kleinkinderen de afgelopen jaren bij diverse liefhebbers 1e en vele andere kopprijzen hebben gewonnen zoals o.a. bij Bram Wassenaar, Comb. Boonen, Jack Brouwer, Aart Bronkhorst, Klaas Hansma, Nico Nijhof, Rob Noordegraaf en Comb. Van de Dragt.

 

de-duivencoach.nl (K.v.K 01166256)  |  info@de-duivencoach.nl