1 Maart 2018

Gert Jan Hendriks - Zuiderwoude / Maak de duivensport aantrekkelijker.3

Ruim 5 jaar geleden schreef ik mijn vorige column over dit onderwerp. Inmiddels is dit onderwerp actueler dan ooit en wordt er op Facebook, duivenforums, allerlei websites en in de duivensportbladen in termen van ongerustheid over het voortbestaan van de duivensport geschreven. Zelf schreef ik destijds dat er voor bij de duivensport betrokken mensen dikwijls geen plek is om dagelijks even binnen te lopen en over duiven te praten. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat wanneer zulke plekken er wel zouden zijn, de terugloop in leden zal afnemen en ook dat er zich verschillende herstarters zullen melden. Ik zie dan een multifunctioneel duivensportcentrum voor me waar niet alleen kan worden ingekorfd voor wedvluchten en doordeweekse trainingen, maar waar ook voer en duivensportartikelen worden verkocht, een centraal hok aan is gekoppeld waar dag en nacht duiven kunnen worden afgegeven (ook door particulieren) en slachtduiven kunnen worden gebracht. Verder zou er een duivenhok boven kunnen worden geplaatst waar liefhebbers die thuis geen duiven kunnen houden (eventueel in combinatie) vanaf kunnen spelen. Daarnaast fungeert zo’n duivensportcentrum als ontmoetingsplaats waar een ieder welkom is en diverse activiteiten kunnen worden georganiseerd. Op deze manier kun je ouderen bereiken voor wie de duivensport meer zin aan het bestaan kan geven. Zo’n duivensportcentrum is dan een plek om nieuwe vriendschappen op te bouwen en te onderhouden, tevens een vorm van tijdsbesteding (voorkomen van verveling) door de zorg aan de daar aanwezige duiven en het helpen met de bezigheden aldaar.

De afgelopen jaren heb ik met honderden mensen over het bovenstaande gesproken. Ik sprak er maar weinig die er op tegen zouden zijn als dergelijke duivensportcentra op termijn de plaats van de vereniging in zouden nemen. Een van de liefhebbers waarmee ik recent over dit onderwerp sprak is de 51 jarige Gert Jan Hendriks uit Zuiderwoude die samen met zijn broer Jeroen behoort tot de bekendere marathonspelers van Noord Holland. Gert Jan heeft een nuchtere kijk op de duivensport. De afgelopen jaren heeft de duivenliefhebber die de duivengroepen op Facebook een beetje volgt, regelmatig relativerende opmerkingen van zijn hand kunnen lezen bij discussies die een negatieve richting uit leken te gaan. Mede om die reden bracht ik hem afgelopen zomer een bezoek en vroeg ik hem om medewerking aan deze column. Gert Jan zit vanaf zijn 12e jaar in de postduiven. Hij vliegt sinds 1980 met zijn broer Jeroen in combinatie. Gert Jan en Jeroen zijn op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de duiven. In 1980 begonnen ze met sierduiven en andere siervogels, daarna zijn ze door een opgevangen postduif met postduiven begonnen achter het ouderlijk huis in Halfweg. Ze zijn in 1988 begonnen om zich op de grote fond toe te gaan leggen en hebben zich sinds 2009 gespecialiseerd op de ZLU vluchten. Zowel op de middaglossing in de jaren negentig als op de ZLU zijn door hen mooie prestaties neergezet zoals het 2e kampioenschap middaglossing Marathon Noord, 2e nat. Perpignan duivinnen, 3e nat. Barcelona duivinnen, 4e nat. Barcelona, 4e nat. Perpignan, 5e nat. Perpignan duivinnen, 6e Nationaal Bordeaux, 7e nat. Dax, 8e nat. Bergerac en 9e nat Bordeaux.

De hedendaagse duivenmelker kun je mijn inziens ruwweg in drie categorieën verdelen, te weten; a. de traditionele liefhebber die tevreden is met het verzorgen van zijn duiven en blij is met een mooie uitslag of vroege duif, b. de fanatieke duivensporter die altijd met zijn duiven bezig is, die er heel veel voor over heeft om eind van het jaar ergens op een podium te staan en c. de commerciële vaak grote liefhebbers die menig concours oprollen. Gert Jan desgevraagd in welke categorie zijn broer Jeroen en hij zichzelf zouden plaatsen; “We zijn als liefhebber lastig in een hokje te stoppen, maar passen gedeeltelijk in categorie twee. Sowieso zijn we geen slaaf van onze duiven. Vandaar ook dat we ons richten op een paar vluchten per jaar. Een maand of 4 verzorgen we onze duiven optimaal en twee maandjes in de zomer gaat het gas erop. Onze motivatie en verzorging is dus erg seizoensgebonden. Maar als we meedoen, gaan we voor de eerste. Daarmee bedoel ik dan een eerste nationaal. En we doen er dan alles aan om dat doel te bereiken. Als we inkorven, willen we winnen en ons doel is dus om die 1e prijs te winnen! Maar...net zo belangrijk is de kunst (en daar zijn Jeroen en ik heel goed in) om meteen te kunnen schakelen en relativeren als blijkt dat dat er op die bewuste dag door bv de weersomstandigheden geen kans is op een topnotering. Het gaat niet ten koste van ons grote plezier in het spelletje. We winnen graag, maar verliezen hoort erbij. Vandaar ook dat je me NOOIT zult horen mekkeren over grote hokken, massaspelers, windrichting, gunstige ligging, enz., want al dat “gepiep” is negatieve energie! Het is all in the game! Maar buiten die vier maanden van extra inzet is het regelmatig een blikje voer erin, kijken of er nog water in de drinkpotten zit en de spoetnik los. Wel maken we ook dan iedere (!) dag een rondje langs de duiven en houden we een vinger aan de pols. En altijd even een praatje met ze maken en met een fijn gevoel de lievelingsduiven bekijken of even vastpakken.”

Dus 8 maanden van het jaar heeft Gert-Jan veel gemeen met de mensen voor wie het contact met hun duiven het allerbelangrijkste is. De afgelopen periode heb ik heel wat van deze liefhebbers gesproken. Zij gaven aan dat ze het goede gevoel dat de omgang met hun duiven geeft, niet graag zouden missen. Deze liefhebbers maakte het niet zoveel uit welke kant het met de duivensport uit gaat. Het dagelijks contact met hun duiven, dat is waarom ze duiven hebben en daarnaast het contact met hun duivenvrienden. Dit zijn de duivenliefhebbers die de duivensport beleven zoals Albert Jan de Jong, de voormalig voorzitter van de NPO in de vorige column bedoelde. Hij gaf aan dat duivensport structuur in de dag kan brengen, zorgt voor sociaal contact en zodoende een probaat middel tegen eenzaamheid kan zijn. Ik vroeg Gert Jan hoe hij dit ziet. “Is herkenbaar, maar bij ons staat de sport/het presteren voorop. Als we niet zouden vliegen denk ik niet dat we postduiven zouden hebben. Dan zouden een paar koppeltjes Duitse Meeuwtjes ook voor enorm veel afleiding en plezier kunnen zorgen. De fascinatie van het vliegen dat is machtig mooi en voor Jeroen en mij de motor van de duivensport. Daar zetten we ‘s zomers veel (niet alles hoor!) voor opzij gedurende die paar maanden. Daarom moet het voor ons ook niet langer duren dan die paar maandjes, anders zou het presteren ten koste gaan van (te) veel andere dingen, zoals de aandacht voor vrouw en kinderen bijvoorbeeld. Liefhebbers die het niet veel uitmaakt waar het met onze sport naartoe gaat begrijp ik echter niet. Ik zelf zou het doodzonde vinden als de duivensport niet meer zou bestaan! Maar ik herken zoals gezegd wel het goede gevoel dat het contact met de duiven je geven kan. En ook het sociale contact, het met duivenvrienden over duiven lullen. Heerlijk! Ik ken uiteraard ook de verhalen van gepensioneerde liefhebbers die soms meerdere keren per week een bakkie gaan drinken bij een clubgenoot. Bij sommigen zit op bepaalde dagen in de week de hele keuken vol met duivenliefhebbers. Maar daar ben ik nog te jong voor. Met mijn 51 jaar ben ik nog een jonkie in de duivensport.”

Aansluitend op het bovenstaande vroeg ik Gert Jan op welke doelgroep de duivensport zich zou moeten richten voor nieuwe aanwas. Je hoort nu nog regelmatig roepen dat de jeugd de toekomst heeft en dat de NPO zich hierop moet richten. Zelf heb ik hier mijn twijfels over en Gert Jan is het hierover met mij eens. “We moeten ons richten op de 60 plussers. Die hebben voldoende tijd. Als het meezit ook voldoende geld en een huis met een tuintje. De kinderen de deur uit, enz. Wat maakt het uit dat het een grijze hobby is? Niets! De meeste kinderen hebben vanaf hun 14e geen zin in duiven (meer). Dus als er een keer een verdwaalde jongen of meisje bij een duivenclub binnenloopt is dat mooi meegenomen, maar het is en blijft een uitzondering. De grote vraag is dus; “Hoe bereiken we die 60 plussers?”. En hoe maken we de duivensport aantrekkelijk voor deze mensen die niets van duiven weten en vaak nog geen duif kunnen vasthouden? Ik heb het dus niet over herintreders. Die vinden hun weg wel als ze dat willen.” En met deze vraag van Gert Jan zijn we weer terug bij het begin van mijn column waarin ik aangaf er rotsvast van overtuigd dat wanneer er op centrale goed bereikbare plaatsen multifunctionele duivensportcentra zouden zijn, de terugloop in leden een halt zou kunnen worden toegeroepen. Natuurlijk niet alleen hierdoor, maar de traditionele verenigingen hebben hun langste tijd gehad. Er moet nagedacht worden over hoe het nu verder moet, zeker nu steeds meer kleine verenigingen met opheffing worden bedreigd.

Over het bovenstaande doorpratend met Gert Jan; “Zo’n soort buurthuisfunctie voor oudere liefhebbers c.q. amateurs lijkt me zeker wel wat. Ondersteuning bij en van elkaar. Sociaal lekker in beweging blijven. Te combineren met de verkoop van duivenbenodigdheden (ondernemers in die branche krijgen het ook steeds lastiger). Kaartje leggen, bakkie koffie erbij, niet-liefhebbers kunnen ook binnenlopen. Daar kunnen liefhebbers in kleinere kring op 100-300 km vluchtjes met oude en jongen blijven concoursen zonder overheersing van enkele profs en semi-profs. Ook kunnen van daaruit de trainingsvluchten voor de marathonspelers worden georganiseerd. De toppers kunnen op een ander niveau de degens met elkaar kruisen. Ik ben voorstander van twee Champions League disciplines. Eentje voor de 400-800 km c.q. dagfond en eentje voor de 800-1300 km c.q. marathon. Regionaal / Provinciaal inkorven in bijvoorbeeld enkele inkorfcentra per regio/provincie en alleen nationaal spel. Van allebei de disciplines ongeveer 8 vluchten. Ieder weekend een vlucht, twee maanden lang in juni en juli. Dan 6 van de 8 vluchten laten tellen voor kampioenschappen. Mensen met een gezin kunnen 2 weken op vakantie in de zomer. Geen inkorfbeperking in de Champions League. Op allebei de disciplines zou ook internationaal gevlogen kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld bij de Noordelijke Unie (NU) al gebeurt. En voor de zuidelijke provincies de samenwerking met België voor de 600km races zoeken.”

Tot zover Gert-Jan Hendriks over zijn sportbeleving en visie op de toekomst. (enkele maanden na mijn bezoek, is Gert Jan gestart met de veilingsite Pigeoncom.com, https://www.pigeoncom.nl wat een groot succes lijkt te gaan worden.)


7 februari 2018

Schatbewaarders / Ben Hendriks - Apeldoorn

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door wijlen Jef van Wanroy tussen 1950 en 1971 gesmeed en heeft grote impact gehad op de Nederlandse fondduif. Nazaten van beroemde Wanroys als de 90, het Hartje en de Spin zorgden tientallen jaren in binnen- en buitenland voor grote successen. Er zullen dan ook weinig duivenliefhebbers zijn die nog nooit van de naam Sjef van Wanroy hebben gehoord. Ook al heeft deze beroemdheid inmiddels al bijna 50 jaar geleden het tijdige met het eeuwige verwisseld. Een van de mensen die er voor gezorgd heeft dat de naam van Wanroy nog niet vergeten is in duivenland, is wijlen Jo Hendriks uit Twello en later Teuge. Naast dat hij wereldfaam verwierf met het winnen van de 1e Internationaal Barcelona op één van de verste afstanden, schreef hij het boek “Grote Fond in Nederland”. Hierin heeft hij de stamvorming van de Wanroys uitgebreid beschreven. Jo Hendriks heeft in 1996 een totale verkoop gehouden. Het merendeel van zijn duiven is toen in Azië terecht gekomen. Echter uit alle toppers en stamduiven zaten toen bij zijn zoon Ben al vele kinderen en kleinkinderen. Ook kocht Ben er zelf nog een paar op deze verkoping zoals de Marseilledoffer en de Spin 165.

Ben Hendriks is 75 jaar en zit zijn hele leven in de duivensport. Als zoon van Jo Hendriks die zijn hart aan de Wanroys had verpand, is het niet zo verwonderlijk dat Ben de liefde voor dit ras van zijn vader heeft geërfd. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om deze stam zo zuiver mogelijk te houden. Toen hij na jarenlang met zijn vader in combinatie te hebben gevlogen, voor zichzelf begon was dat met de Wanroys van zijn vader. Ben over deze voor hem vanzelfsprekende keuze; “Ik ben er mee doorgegaan, omdat het een kans voor open doel was, om met een unieke stam duiven een basishok te vormen. Duiven die zich in sportief opzicht al voor 100% bewezen hadden. En het feit dat deze duiven zich vooral met warm weer en kopwind lieten zien, sprak mij heel erg aan. Commercieel was het natuurlijk ook heel interessant, hoewel dat nooit mijn prioriteit is geweest. Sportieve redenen stonden voor mij als sportman altijd op de eerste plaats.” Ben startte voor zichzelf met een klein hokje van 2 meter in een halfsteens schuurtje. De eerste jaren speelde hij hierop met 12 weduwnaars het hele programma en twee hiervan waren bestemd voor de overnacht. “Beginjaren 80 bezorgde de 2 overnachtduiven mij het 6e Kampioenschap in de Marathon-Noord over St. Vincent, Dax en Bergerac. Vanaf dat moment heb ik me helemaal op de overnacht toegelegd. Die twee doffers waren mijn latere Stamdoffer de Fedor en zijn zoon de Gaston. Tot ver in de jaren 90 waren het de nazaten van de Fedor met zijn vaste duivin de Claudia die voor Ben prachtige successen binnen haalde. “In 1994 waren zaterdags om 18.00 uur bij snikheet weer op Barcelona 1 duif en op Dax 3 duiven door in deze regio. En 3 van de 4 waren van mij waaronder die Barcelonaduif. De 2e duif van Dax was van mijn vader. Dus 4 van Wanroys op deze loodzware vluchten door om 18.00 uur! Deze prestatie heeft naast de overwinning van mijn vader op Internationaal Barcelona het meeste indruk op me gemaakt.”

De Wanroys stonden er om bekend dat ze onder zware weersomstandigheden als hitte en wind op kop op hun best waren. Dit was voor wijlen Jo Hendriks eind jaren zestig de reden om bij Jef tientallen late jongen te halen. En in 1974 besloot hij om alle van Wanroys, die na diens overlijden waren gekocht door Anton van Haaren, over te nemen. Jo Hendriks was ervan overtuigd dat wanneer hij op de nationale fondvluchten op zijn afstanden kop wilde vliegen dat er maar één soort duif hiervoor geschikt was. Zijn vertrouwen in de van Wanroys werd niet beschaamd met als hoogtepunt de 1e internationaal Barcelona in 1980 op een afstand van 1245 kilometer en dat met een snelheid van 986 meter per minuut. Dat dit een hele zware editie van Barcelona was spreekt vanzelf.

Inmiddels is het 47 jaar geleden dat Jef van Wanroy overleed en 22 jaar geleden dat wijlen Jo Hendriks zijn Wanroys verkocht. Wanneer Ben zich niet als schatbewaarder van dit ras had opgeworpen zouden er nu hoogstwaarschijnlijk nog maar zeer weinig duiven zijn met een groot percentage Wanroybloed. Natuurlijk zijn die er nog wel, maar nadat Jan Lijnders een paar jaar geleden zijn Wanroys totaal verkocht, zijn het voor zover mij bekend alleen nog kweekcentra die nog grote aantallen van Wanroys bezitten. Het verschil tussen deze kweekcentra en Ben is dat hij er zelf nog mee speelt en er dus selectie plaats vindt. In de afgelopen jaren zijn er wereldwijd duizenden successen behaald met nazaten van de Wanroys. Daarvan hebben velen voorouders in hun stamboom die bij Ben of zijn vader zijn gekweekt. Op de website van Ben http://www.vanwanroy.com/ geeft Ben een opsomming hiervan, die uiteraard niet compleet is. Zo heeft Ben vanwege de taalbarrière bijvoorbeeld nooit gehoord wat er in China en Japan gepresteerd is met de nazaten van de duiven die bij zijn vader en hemzelf zijn aangeschaft. Het kan echter niet anders dat men ook daar succesvol was met de Wanroys.

Ook vandaag de dag nog is er veel vraag naar de Wanroys van Ben. Uit landen als Irak, Iran, Dubai en Saoedi Arabië is er vooral veel vraag naar de Bronzen. En in de ons omringende landen en Hongarije zijn nazaten van de 90 nog steeds populair. Hoewel Ben voor het vliegen zijn Wanroys de laatste jaren kruist met o.a. duiven van Jac Steketee, houdt hij de Wanroys ook zo zuiver mogelijk. Die laatste zware inteeltproducten zijn vooral voor de verkoop bedoeld. Ben; “Ik teel vooral in op mijn beste duiven tot nu toe, zoals de St. Vincentdoffer 755, waar met name in Duitsland sterk mee gespeeld wordt. Zo won Heinz Seegmuller de 3e Nationaal Barcelona en Kipp en Zn de 6e Nat. Barcelona. Beiden zijn gekweekt uit zonen van de 755 die bij mij aangeschaft zijn. Frank Gierens kweekte uit een zoon van de 755 met 5 duivinnen maar liefst 30 kinderen, die nationaal prijs wonnen op Barcelona en Perpignan. Bij mij zelf werd een zoon van hem (de 59) Asduif Overnacht in de kring Apeldoorn. Voor het vlieghok kweek ik twee rondes waarbij ik de Wanroys kruis. Daarna koppel ik de Wanroys tegen elkaar voor de verkoop van jongen. Dit is wel erg arbeidsintensief, maar ik doe het graag zo lang mijn gezondheid dit toelaat. Het zuiver houden van de Wanroys is voor mij net zo belangrijk als de sportieve prestaties.” Op veel hokken waar men vasthoudt aan oude rassen zie je dat de vliegprestaties van de nazaten hard achteruit gaan. Ik vroeg Ben dan ook of hij niet bang is dat hij door de langdurige inteelt op oude toppers, ook slechte ongewenste eigenschappen vast legt. Ben; “Ik denk het niet omdat ik nu vooral inteel op de nazaten van de 755 en de Barcelonaduivin (beiden voeren ook ander bloed). Daarnaast ben ik een liefhebber van compensatie-kweek! En koppel dus niet 2 op elkaar lijkende duiven op elkaar. En slechte eigenschappen als een matige rug probeer ik er op die manier uit te kweken.”

Hieronder een deel van een dagboekpagina van wijlen Jef van Wanroy uit 1967 met hierop een aantal duiven waarvan de nazaten nog als een rode draad door diverse fondkolonies lopen, zoals de Westerhuis en de 90, maar ook de 66-902 (via de 150 en de 212 van Anton van Haaren), de Marseille (via de Kleine Donkere 59), het koppel 306 x 705 als ouders van de Spin (via o.a. de gebroeders Kuypers) en de 66-995 de Gek (via o.a. de Chantal van J. Hendriks.)

Ben geeft aan dat hij ook heeft getracht wat meer snelheid in zijn Wanroys te brengen en vooral het vermogen om bij zeer hoge snelheden ook kop te vliegen. “Hier heb ik niet zo veel geluk mee gehad. Ik kocht bijvoorbeeld voor flink wat geld de “Speedy Gonzales” een doffer met een uitzonderlijk goed oriëntatie vermogen, die ook met slecht weer een waslijst aan ereprijzen won op de vitesse en midfond en op twee dagfondvluchten een kopprijs won in groot verband. Het jaar daarop lag hij ‘s morgens dood op de vloer. Hij was in het hok ergens tegenaan gevlogen luidde de diagnose van de dierenarts. Dat is dus echt pech hebben. Ook kijk ik wel om me heen naar goed presterende duiven met een Wanroy achtergrond om deze terug te zetten tegen mijn stam. Als ik een dergelijke topper kan aanschaffen tegen een redelijke prijs zal ik dat ook zeker doen.”

Tot zover Ben Hendriks de schatbewaarder van het Wanroyras die tot slot aangeeft aankomend jaar helaas maar met enkele duiven te kunnen spelen omdat hij een marter in het hok heeft gehad die 30 oude vliegers heeft gedood.


6 Januari 2018

Voorouders van de Postduif / De Gelderse Slenk

De Gelderse Slenk zal de meeste (post)duivenliefhebbers weinig zeggen. Degenen die in de omgeving van Amsterdam, Lelystad of Almere wonen kennen de naam wellicht alleen van het gelijknamige natuurgebied met plassen en moeras nabij Zeewolde. Dat het ook de naam van een zeer oud Nederlands vliegduivenras is, is slechts bekend bij een klein percentage duivenliefhebbers die zich wat meer hebben verdiept in andere (vlieg)duivenrassen dan alleen in de postduif. Een erg grote rol heeft de Gelderse Slenk waarschijnlijk niet gehad bij de totstandkoming van de huidige postduif. Maar dat er vanuit zuidelijke plaatsen als Nijmegen, Zutphen en Arnhem exemplaren in België terecht gekomen zijn en daar gebruikt zijn als kruisingsmateriaal lijkt zeer waarschijnlijk.

De Postduif zoals wij die heden ten dage kennen is begin van de 19e eeuw ontstaan uit kruisingen tussen diverse vliegduivenrassen. Vliegduivenrassen werden al in de 15e en 16e eeuw in ons land gehouden. Zo waren er aan het eind van de 17e eeuw in ons land en de omringende landen diverse duivenrassen die om hun bijzondere vliegeigenschappen werden gefokt. Sommige soorten hoogvliegers werden gehouden om hun eigenschap om zo lang mogelijk hoog in de lucht te kunnen blijven (het duurvliegen tot meer dan 20 uur) en andere soorten werden weer gefokt om hun eigenschap om zo snel mogelijk tot zeer grote hoogte te kunnen stijgen. Daarnaast waren er Tuimelaars, Ringslagers, Smijters en Slenken die hun herkomst hadden in India en werden gehouden om hun bijzondere vliegeigenschappen als draaien en tuimelen. Veel hoogvliegers en tuimelaars waren daarnaast ook goede kladvliegers. Als de eigenaren zagen dat er vreemde duiven tussen vlogen werd de klad snel naar beneden geroepen in de hoop de vreemde duiven te kunnen vangen en terug te verkopen aan de eigenaar of te verkopen op de markt aan andere liefhebbers, of voor het vlees. Een andere vliegduivensoort was de kropper. Hiervan werden er destijds al verschillende soorten gehouden. De kleine kroppers die als één der voorouders van de postduif hebben gediend waren waarschijnlijk nazaten van de Oploper, een ras dat niet meer bestaat maar waarvan de Holle Kropper een nazaat is. Deze duiven werden vooral gehouden om hun vermogen andere duiven te kunnen lokken. De Slenken en de Smijters hebben volgens C.A.M. Spruijt net als de Holle Kropper als voorouders de Oploper. De Slenk is naar verluid ook gebruikt om in te kruisen op de voorlopers van de Holle Kropper, om zo de gewenste hals en halslengte te krijgen. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van de Slenk, net als van de kropper in het door de Moren bezette gebied van Spanje en zijn ze meegekomen in de Tachtigjarige oorlog naar het Noorden. Eveneens uit Spanje kwamen de kroppers naar Nederland met het doel ze als lokduiven te gebruiken. In Spanje werd namelijk met kroppers getraind om wilde Rotsduiven te vangen. Die werden vroeger veel gegeten.

HOLLE KROPPER van Gerrit Deuzeman

Een belangrijke inbreng hebben duiven gehad die behoren tot de groep Wratduiven, zoals Valkenets en Carriers. Deze werden al voor onze jaartelling in landen als Irak, Iran (het vroegere Perzië) en Egypte gefokt om koeriersdiensten te onderhouden. Toen rond het begin van de 19e eeuw duiven werden geselecteerd op hun vermogen om snel naar huis te komen over grote afstanden, werd dan ook gebruik gemaakt van deze duiven die beschikten over een goed oriëntatievermogen en zeer sterk waren. De eerder genoemde vliegduivenrassen werden met elkaar gekruist en met de nakomelingen hiervan werd aan wedvluchten deelgenomen. Met de besten werd steeds verder doorgefokt en gedurende de eerste 50 jaar van het bestaan van de postduif werd nog door verschillende liefhebbers verder geëxperimenteerd met het kruisen van diverse soorten vliegduiven met postduiven. Rond 1850 waren er grofweg twee foklijnen ontstaan waar liefhebbers succesvol mee waren. Het Luikse soort, waarvan kruisingen met de diverse vliegrassen en de Luikse Barbet, een wat kleiner Meeuwenras aan ten grondslag lag. De andere stroming was de Antwerpse soort, dit waren kruisingen van vliegrassen met de Smierels (ook een meeuwenras) en de eerder genoemde Valkenetten en Carriers. Deze twee lijnen werden later gekruist waardoor uiteindelijk de huidige postduif is ontstaan. De Carriers die werden gebruikt kwamen veelal uit Engeland, waar het ras een grote aanhang kende in die jaren. In sommige boeken wordt ook gesproken over het gebruik van Dragoons in plaats van Carriers. De postduiven van honderdvijftig jaar geleden waren dus nog lang niet zo gelijkvormig als tegenwoordig. Tussen 1800 en 1900 bezaten vele postduiven nog kuiven, strikken (jabots), of zeer grote neusdoppen en grove vlezige uitwassen rond de ogen (wratten). Stonden ze hoog op hun poten of juist heel laag, lieten sommigen nog iets van een krop zien en was er veel meer verschil in grootte dan tegenwoordig. Ook zag je een enorme veelzijdigheid aan kleuren. Veel van die kleuren worden tegenwoordig door de gemiddelde postduivenliefhebber betiteld als miskleuren.

NEDERLANDSE HOOGVLIEGERS van Bram Wassenaar

In de loop van zo’n tweehonderd jaar zijn de specifieke raskenmerken van de verschillende rassen bij de hedendaagse postduif als het ware samengesmolten. Maar wanneer er fors wordt ingeteeld zie je de diverse specifieke kenmerken van hun voorouders regelmatig terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kuiven bij de z.g. Aardens en Hermans (Theelen). Deze kuiven (soms ook kapjes genoemd) is een raskenmerk van de Smijter en de Ringslager die hieraan nauw verwant is. De recessief rode kleur (Choco) vooral bekend van de Meulemansduiven komt bij Hoogvliegers, Tipplers en Tuimelaars veelvuldig voor. Maar ook bij de Indiase Carriers zie je deze Chocokleur nog veelvuldig. Deze Carriers werden overigens nog tot 2002 in afgelegen gebieden door de politie in India gebruikt om in noodcommunicatie te kunnen voorzien bij natuurrampen. Deze Carrier Pigeon Service bestaat nog in zeer afgeslankte vorm, maar de Carriers zijn inmiddels grotendeels vervangen door postduiven die hun herkomst in België hebben. En zo is de cirkel weer rond.

Zoals hiervoor al geschreven is het zeker dat de Gelderse Slenk via de gemeenschappelijk voorouder de Oploper sowieso nauw verwant is aan de voorouders van de postduif. Dit geldt uiteraard ook voor de Groningse Slenk die voornamelijk in de stad Groningen werd gehouden. In de 19e eeuw werd de Gelderse Slenk in en rondom Zutphen, Enschede, Nijmegen, Elst en Arnhem gefokt. Het ras was erg geliefd vanwege de speciale manier van vliegen. Na de tweede wereldoorlog was het ras vrijwel uitgestorven. Maar door toedoen van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) en inspanningen van (nieuwe) fokkers om het oude vliegtype in ere te herstellen, is de Gelderse Slenk voorlopig voor uitsterven behoed.

GELDERSE SLENKEN van de GLK

Tegenwoordig is het ras regelmatig op tentoonstellingen te zien, maar niet iedere fokker houdt de Gelderse Slenk echter meer als vliegduif. Om de specifieke ras- en vliegkenmerken van de Slenken te bewaren is structurele samenwerking gezocht met de Groninger Slenken Club en zo is in 2010 in een gezamenlijke slenkenclub ontstaan, de GGSC: http://www.groningerengelderseslenkenclub.nl/rasgegevens.html Op het kasteel Doorwerth wordt jaarlijks een oogstfeest op het binnenhof van Kasteel Doorwerth georganiseerd. Een onderdeel van dit oogstfeest is de Slenkendag die door Johan Ruys medewerker van de GLK wordt georganiseerd. In de tuin van het kasteel worden Gelderse Slenken gehouden en Johan is hiervan de verzorger. Naast het bezichtigen van deze duiven kunnen liefhebbers ook zelf duiven meebrengen om te showen, te ruilen of te verkopen.

Voor wat betreft de eigenschappen (de standaard) waaraan de Gelderse Slenk moet voldoen aangaande zijn uiterlijke verschijningsvorm verwijs ik naar de standaard zoals die vermeld staat op de website van de GGSC. Daar het in deze column vooral gaat om zijn vliegeigenschappen, wil ik dit artikel afsluiten met een beschrijving te geven van de zeer specifieke manier van vliegen van de Gelderse Slenk. Nadat ik ze bij het kasteel heb zien rondvliegen kan ik me voorstellen dat deze duif vroeger vele bewonderaars had. Het is een heel spektakel. Tijdens het vliegen worden de vleugels boven en onder krachtig, luid klepperend, tegen elkaar geslagen. Daarbij is de kop opgericht en heeft de staart een holle waaiervorm. Het vliegen bestaat uit drie onderdelen, te weten 1) springen of steken: met een klein aantal krachtige vleugelslagen (op)stijgen; 2) zwemmen of trekken: zich met krachtige vleugelslagen vooruitwerpen; en 3) zeilen of drijven: met opgeheven vleugels (langzaam dalend) vooruit varen. Hoe steiler de slenk opstijgt (met zo weinig mogelijk vleugelslagen), hoe beter. Wanneer voldoende hoogte is bereikt, begint het zwemmen. Na elke (zwem)slag 'gooit' de slenk zich 10 tot 15 meter vooruit en stijgt hij met een schok van soms wel 1 meter (wederom springen). Het zwemmen lijkt op de bewegingen van een hobbelpaard. Bij het zeilen staan de vleugels enkele seconden stil in een V-vorm. Hoe langer een slenk krachtig springt en zwemt met opgeheven kop en gespreide holle staart, des te meer waarde heeft hij.

Voor deze column heb ik gebruik gemaakt van verschillende boeken van C.A.M. Spruyt, het boek “Taubenrassen” van Axel Sell en de website van de GGSC. Daarnaast heb ik John Logemann die veel kennis heeft van de Holle Kropper en ook op postduivengebied weet waar Abraham de mosterd haalt, gevraagd om mee te lezen. Ook ben ik dank verschuldigd aan Johan Ruys die me afgelopen zomer zijn collectie Gelderse Slenken liet zien en daarbij veel over dit ras heeft verteld. Ook heeft Johan net als John mijn concepttekst meegelezen en van commentaar voorzien.

 

de-duivencoach.nl (K.v.K 01166256)  |  info@de-duivencoach.nl